Jarkko Sipilä: Helsingin pimeä puoli

Helsingin pimeä puoli on tunnetun rikostoimittajan ja dekkaristin, Jarkko Sipilän, kirjoittama kirja. Se koostuu sadasta lyhyestä tosikertomuksesta, jotka kuvaavat Helsingin nykyisen kantakaupungin alueella tapahtuneita rikoksia ja muita traagisia tapahtumia. Kaikki tapaukset eivät ole rikoksia, vaan kirjassa kuvataan myös esimerkiksi onnettomuuksia, tai kerrotaan sotien aiheuttamista tuhoista. Kirjan vanhimmat tapaukset ovat 1700-luvulta ja tuorein vuodelta 2016.

Tarinat on jaoteltu maantieteellisesti yhdeksälle eri alueelle Helsingin keskustassa (esimerkiksi rautatieaseman ympäristö tai Punavuori), ja kirjassa on karttoja joille jokaisen kertomuksen tapahtumapaikka on merkitty. Kirjassa kerrotaan myös, mitä tapahtumapaikalla on nykyään, mikäli tapahtumapaikat tai esimerkiksi rakennukset ovat muuttuneet tapahtuma-ajan ympäristöstä. Kirjan lukeminen onkin erityisen mielenkiintoista, mikäli lukija osaa sijoittaa kertomusten tapahtumapaikat nykyiseen Helsinkiin. Kirjan takakannessa lukijaa kehotetaankin lähtemään rikoskävelylle kirjan kanssa ja tutustumaan tapahtumapaikkoihin luonnossa.

Kirjassa tapaukset esitellään varsin lyhyesti; lyhimmät kertomukset ovat vajaan sivun mittaisia ja pisimmät noin kuusi sivua. Tyypillisesti yhden tapauksen käsittelyyn on varattu noin kaksi sivua. Kirja on siis helppo avata vaikka lyhyttäkin lukutuokiota varten, toisaalta kertomuksista ei saa paljoa irti noin lyhessä ajassa. Olisikin mielenkiintoista, mikäli kirjalle tehtäisiin sisarteos, johon valikoitaisiin erityisen mielenkiintoisia ja mahdollisesti sen verran tuoreita tapauksia että lukijat vielä muistaisivat ne siltä ajalta kun ne ovat tapahtuneet, ja jokaista tapausta käsiteltäisiin vaikkapa kymmenen tai kahdenkymmenen sivun verran, käyden läpi tarkemmin taustoja ja tapauksen jälkipyykkiä. Tällaisenaankin kirja toki on mielenkiintoista ja kevyttä ajanvietettä, ja toimii pikaisena sukelluksena Helsingin historian synkkään puoleen.

Kirjoittaja: Jarkko Sipilä
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2018
Sivumäärä: n. 240


Kuva

Teksti: Seppo Vesala