Ammattina väkivalta - käsikirja katuväkivaltaa vastaan

Ammattina väkivalta - käsikirja katuväkivaltaa vastaan

Molemmat kirjan kirjoittajat, Antti Nurmi ja Petri Litmanen, ovat pitkän linjan turvallisuusalan ammattilaisia sekä kamppailu- ja itsepuolustuskouluttaja. Nurmi tunnetaan myös toiminnallisen kuntoharjoittelun kouluttajana. Nurmi ja Litmanen ovat kirjoittaneet yhdessä useita toiminnallisen harjoittelun opaskirjoja.

Kirja alkaa Antti Nurmen taustan ja tien turvallisuusalalle läpikäymisellä. Teksti on kirjoitettu kevyellä otteella ja jopa jonkinlaista pakinatyyliä tavoitellen. Onkin ihan mukavaa tietää, millä lihaksilla kirjoittaja pullistelee, vaikka tiedossa olisikin että kyseessä on osaava itsepuolustuskouluttaja ja turvallisuusalan ammattilainen. Seuraavaksi päästään itse asiaan, kun aletaan käsittelemään itsepuolustukseen liittyviä asioita teoriatasolla. Luvussa puhutaan muun muassa stressin vaikutuksesta suorituskykyyn, Jeff Cooperin tunnetuksi tekemää valppauden värikoodistoa, etäisyyden merkityksestä itsepuolustukseen ja siitä, miten etäisyys toimii sosiaalisessa kontekstissa, sekä alkavan hyökkäyksen tunnusmerkkejä. Nämä ovat kaikki tärkeitä aiheita ja ne kuuluvatkin melko itsestään selvästi tämän kaltaisiin kirjoihin. Luvussa käsitellään kuitenkin myös ehkä hieman harvinaisempia aiheita, kuten tilapäisvälineiden käyttämistä itsepuolustuksessa sekä ympäristön aiheuttamia ongelmia - on täysin eri asia toimia realistisissa paikoissa ja tilanteissa kuin harjoittelusalin turvallisessa ja pehmustetussa ympäristössä.

Seuraavana on lyhyt luku, jossa käydään läpi ihmiskehon anatomiaa itsepuolustuksen näkökulmasta. Seuraavana on kirjan pisin osio - yli 150 sivua - jossa esitellään yksittäisiä itsepuolustustekniikoita sekä kerrotaan itsepuolustusharjoittelusta. Kirjaan valitut tekniikat ovat yksinkertaisia ja toimiviksi todettuja. Ne on kuvattu tekstin lisäksi yleensä muutaman valokuvan kuvasarjoina. Vaikka kuvat ovatkin laadukkaita, huomasin useampaan kertaan kaipaavani lähikuvaa jostain tekniikan yksityiskohdasta tai vastakkaisesta suunnasta otettua valokuvaa, jossa tekniikka näkyisi toisesta näkövinkkelistä. Myös sanalliset selitykset olivat pääosin melko hyviä, mutta mielestäni tekniikoiden kuvauksessa voisi kiinnittää huomiota myös esimerkiksi tyypillisiin virheisiin sekä painottaa tekniikan ydinkohtia, sillä jos lukija opettelee kirjan tekniikoita pelkästään kirjasta lukemalla, tämä ei välttämättä osaa kiinnittää huomiotaan oikeisiin asioihin eikä välttämättä tajua tekevänsä jotain oleellista täysin väärin.

Tekniikkaosion jälkeen Nurmi kertoilee hauskoja tai hupaisia, turvallisuusalaan liittyviä tarinoita matkansa varrelta. Tarinat ovat tyypillisesti noin sivun mittaisia kuvauksia erilaisista voimankäyttötilanteista. Niiden opetuksellinen anti jää lukijalle melko vähäiseksi, mutta jos lukijalla ei ole lainkaan kokemusta itsepuolustus- tai voimankäyttötilanteista, tarinoista voi toki saada jonkinlaista kuvaa siitä minkälaisia tilanteet saattavat olla. Pääasiassa kertomukset kuitenkin toimivat kevyenä hupilukemisena, esimerkiksi Sakari Luoman Poket -kirjan tapaan.

Kirjan lopussa on vielä vierailevien kirjoittajien vaihtelevista aiheista kirjoittamia muutaman sivun tekstejä. Tekstit ovat sen verran lyhyitä ja ne käsittelevät sen verran laajoja aiheita, että ne toimivat lähinnä alustuksina aiheisiin. Ne ovat kuitenkin sinänsä mielenkiintoisia alustuksia ja sopivat aiheidensa puolesta kirjan kansien väliiin erinomaisesti.

Kirjan lopussa on vielä valokuvaliite, jossa on kuvia Antti Nurmen matkan varrelta.

Kokonaisuutena Ammattina väkivalta on varsin hyvä kirja, vaikkakaan ei paras lukemani suomenkielinen kirja aiheesta. Koska tämän kaltaisia kirjoja ei muutenkaan ole suomeksi liikaa ilmestynyt niin on hyvä, että tällainen, oikean kustantajan julkaisema ja yleisesti kirjakaupoista saatavilla oleva kirja on hyvälaatuinen - tyypillisesti tämän alan kirjat ovat Suomessa olleet omakustanteita tai korkeintaan pienen painosmäärän halvalla kustannettuja teoksia. Kirjan sisältö on kunnossa, ja erityisesti ulkoiset puitteet ovat komeat: kirja on kovakantinen, sivut ovat paksua puolikiiltävää paperia, kuvat ovat laadukkaita ja kirja on painettu kokonaan väreissä. Tosin laadukkaat puitteet näkyvät myös hinnassa; se on ostopaikasta riippuen noin 25-30 euroa.

Vaikka kirjalla on kaksi kirjoittajaa, se on kuitenkin kirjoittettu ikään kuin Nurmen näkökulmasta: esipuheen allekirjoituksessa on vain Nurmen nimi, samoin kirjan alussa oleva kirjoittajan historiaa käsittelevä luku sekä kirjan loppupuolella olevat käytännön kokemukset tuntuvat kertovan Nurmesta, lisäksi kirjassa oleva valokuvaliite ei taida sisältää yhtäkään kuvaa jossa Litmanen esiintyisi, ja kirjan kansikuvakin esittää Nurmea. Litmasen rooli kirjan tekemisessä jääkin arvoitukseksi, mutta se ei toki laske kirjan sisällön arvoa.

Kirjan nimi - Ammattina väkivalta - on hieman hämäävä sillä nimi luo helposti mielikuvan, että kirja olisi tarkoitettu vain väkivallan ammattilaisille. Kirjan alaotsikko tosin muuttaa tätä sanomaa huomattavasti, ja se kertookin osuvammin, että kirja on tarkoitettu kaikille itsepuolustuksesta ja henkilökohtaisesta turvallisuudestaan kiinnostuneille, riippumatta siitä, onko lukijalla aikaisempaa kokemusta aiheesta vai onko tämä kirja lukijan ensimmäinen kosketus itsepuolustukseen aiheena.

Kuva

Kirjoittajat: Antti Nurmi, Petri Litmanen
Kustantaja: Readme.fi, 2018
Sivumäärä: noin 380


Teksti: Seppo Vesala
Kuva: Readme.fi